Myndigheten för arbetsmiljökunskap har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera förutsättningar som finns för arbete hemifrån och hur det påverkar arbetstagarnas arbetsmiljö. Det handlar om arbetsmiljö ur flera olika aspekter, såväl den fysiska och kognitiva arbetsmiljön, som den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön. Myndigheten ska även komma med förslag på områden som behöver analyseras ytterligare och eventuella åtgärder som behöver vidtas.
Detta är främst på grund av de förändrade arbetsförhållandena som beror på den pandemi som pågår just nu.
Det är ett bra initiativ och ett resultat som jag väntar med spänning på. Jag är övertygad om att fler kommer jobba hemifrån mer även efter pandemin då både individer och företag sett fördelarna med detta. Så med andra ord kommer dessa kunskaper vara viktiga för arbetsgivare och arbetstagare även efter pandemin. Några exempel på uppfattade fördelar som har kommit fram i olika undersökningar är
- Mindre pendling
- Mindre jobbresor
- Mer fritid och livskvalité
- Ökat fokus och effektivitet på arbetsuppgifterna
- Mindre overheadkostnader för företag, såsom te, kaffe, toalettpapper, skrivarpapper och kanske i längden kommer mer jobb hemifrån innebära mindre lokaler och mindre lokalkostnader. Vad tror du?
Här kan du läsa mer om uppdraget som är planerat att redovisas 1 april 2021:
>> Så påverkas vi av att jobba hemifrån
Till sist vill jag avsluta med några tips till dig som jobbar hemifrån …
Jobba hemifrån – 5 tips
- Fyll på med dagsljus, du kan tex.:
- sitta vid ett fönster (men inte så det reflekterar i skärmen eller i ögonen)
- ta en promenad vid lunchen eller när du har ett telefonmöte.
Med appen Ljus från Arbetsmiljöverket kan du testa både ljusstyrka och flimmer.
- Strukturera din dag. Börja din arbetsdag en viss tid, ha lunch en bestämd tid och avsluta din dag en bestämd tid.
Det är viktigt att du kommer bort ifrån jobbet och tar ledigt även om du befinner dig i samma ”lokaler”. - Ta regelbundna pauser och sträck på dig.
- Fika med dina kollegor digitalt. Vi behöver alla prata av oss och koppla av jobbtankarna då och då. Det är under fikapausen många kreativa problemlösningar kommer fram ;).
- Varva mellan att sitta och stå. Använd en strykbräda som ståbord om det behövs (gör inte som Nils i filmen ovan ;), stå stadigt på fötterna)
* Bilden är lånad från MYNAK
Öka din kunskap om arbetsmiljö med arbetsmiljöutbildning via e-learning
SAMarbetsmiljö erbjuder grundläggande e-learning och kurser i arbetsmiljö för medarbetare och chefer på flera språk, läs mer om det HÄR.